CONCURSUL JUDEŢEAN

ARTĂ ȘI TRADIȚII POPULARE ROMÂNEȘTI

S-a lansat proiectul:

ARTĂ ȘI TRADIȚII POPULARE ROMÂNEȘTI”
EDIȚIA I – 13 mai 2017 SEM. II / AN ȘCOLAR 2016-2017

cuprins în Calendarul Activităților Educative Extrașcolare Județene, semestrul al II lea, cu nr. 1286/13.02.2017, din anul școlar 2016-2017, poziția în calendar 195.

Motto:
            ”Veșnicia s-a născut la sat”…
… Așa spunea Lucian Blaga…….dar nu doar veșnicia s-a născut acolo, ci și însuși timpul, libertatea, umanitatea. 


 Mesaj:
             Fără tradiţie nu există cultură: nici omul simplu, nici geniul nu pot crea nimic fără tradiţie. (Vasile PârvanDatoria vieţii noastre)

Context:
Ca și cadre didactice ne confruntăm cu dificultăți în înțelegerea de către elevi a unor texte literare, a utilizării elementelor decorative caracteristice stilului popular românesc în construcția obiectelor  în stil rustic, ca urmare a unei ”rupturi” de mediul rural, de tradițiile și obiceiurile ce decurg din acest spațiu. 
Elevii întâmpină greutăți în a exprima ceea ce ține de identitatea națională și culturală și ceea ce reprezintă diferențe față de cultura europeană.
În general elevii au o imagine de sine slab conturată, urmând a-și găsi tăria de caracter alimentată din sentimentul demnității naționale,
prin valorificarea specificului etnografic.

Scopul proiectului: Apropierea tinerei generații prin redescoperire, de comorile de artă și tradițiile populare romanești, dublata de dorința protejarii patrimoniului local.

Obiectivele proiectului:
- Cultivarea abilitaților de comunicare in relațiile interpersonale;
- Redescoperirea și promovarea valorilor tradiționale stramoșești prin implicarea in activitați legate de folclorul țarii
- Realizarea unor decorațiuni tradiționale românești;.
- Prezentarea de tradiții și obiceiuri populare romanești sub forma de joc și teatru folcloric;
- Dezvoltarea interesului și admirației pentru obiectele de arta populara romaneasca;
- Cultivarea dragostei fața de tradiții și obiceiuri populare și dezvoltarea emoțiilor estetice;
- Trezirea curiozitații și dezvoltarea interesului elevilor fața de valorile culturii naționale.

Grupul ţintă căruia i se adresează proiectul.
Beneficiari direcți:
Minim 50 de elevi din învăţământul gimnazial şi liceal/profesional, cu vârste între 11-18 ani;
Minim 10 părinţi;
20 cadre didactice coordonatoare.
Beneficiari indirecți:
Elevi,cadre didactice, părinți ai elevilor din școlileparticipante

Partenerii implicaţi în proiect:

 • I.S.J. Argeș
 • Palatul Copiilor Pitești
 • Școala Populară de Artă Pitești
 • Universitatea din Pitești
 • Unități de învățământ gimnazial și 
 • liceal din județul Argeș

  Calendarul activităţilor :
  Promovarea proiectului – martie-aprilie 2017
  Înscrierea participanților – 02 mai-10 mai 2017
  Organizarea concursului – 13 mai 2017
  Premierea participanților – 13 mai 2017
  Diseminarea rezultatelor – 23 iunie 2017

  Activități specifice:

  Secțiunea I: ”Casa românească în zi de sărbătoare!”
  Concurs de decorațiuni/obiecte tradiționale românești realizate pe diverse materiale-ceramică, textile,lemn, piatră, etc.;

  Secțiunea II: ”Din cufărul bunicii….”
  Parada costumelor populare românești;

  Secțiunea III:”Drag mi-e jocul românesc”
  Concurs de dansuri populare românești.

  Secțiunea IV: ”Sus cortina!”
  Concurs de teatru folcloric.

  Perioada de înscriere la concurs este de 02 - 10 mai 2017 pe fax la numărul 0248206037 sau la adresa de e-mail: ionescuelena9@gmail.com
  Informaţii suplimentare: web: http://cbrancusipitesti.licee.edu.ro
  Data desfăşurării concursului este 13 mai 2017
  , intervalul 10,00 - 13,00

   

  Regulament de desfășurare

  Formular de inscriere la concurs

  Acord de parteneriat

  Concursul județean ”Artă și tradiții populare românești” desfășurat sâmbătă 13 mai 2017 la Liceul Tehnologic ”Constantin Brâncuși” a reunit peste 100 de elevi si circa 40 de cadre didactice implicate alaturi de îndrumători si alti însoțitori. Un concurs cu foarte mulți participanți, semn ca a prins si i s-a dat o mare importantă. Au fost înscriși copii din tot județul Arges si chiar de la distante mari de Pitesti.

  Concursul s-a desfășurat in prima parte a zilei si a cuprins patru sectiuni. In prima secțiune "Casa  românească in zi de sărbătoare", copii au expus decorațiuni si obiecte tradiționale romanești realizate pe diverse materiale de ceramica, textile, lemn sau piatra. La aceasta etapa s-au înscris aproximativ 30 de elevi, care mai de care mai talentați. 

  La cea de-a doua secțiune "Din cufărul bunicii...", 40 de copii au îmbrăcat costume populare din diferite zone ale județului si au oferit o parada deosebita. Ei au defilat mândri si au explicat pe îndelete juratilor porturile lor.


  Cea de-a treia etapa a purtat denumirea de "Drag mi-e jocul românesc" si a strâns in hore, sârbe si alte jocuri populare aproape 40 de talentați in ale dansurilor.

  "Sus cortina!" , secțiunea a patra, a constat in concurs de teatru folcloric si a reușit sa trânga hohote de ras si aplauze, semn ca scenetele au fost extrem de bine interpretate de concurenți.

  Concursul este la prima ediție in acest an, dar se dorește transformarea sa in tradiție. Coordonatorii activităților au fost profesorii Elena Ionescu, Antoaneta Gheorghe, Ruxandra Ioana Ciuca, Daniela Otelea si Raluca Stoian, care au dovedit ca, dacă îți dorești cu adevărat sa creezi actiuni memorabile ale copiilor, se poate: „Se poate sa fii model in fata elevilor tai, sa cultivi dragoste fata de tradiții si obiceiuri populare si sa dezvolți interesul elevilor fata de valorile culturii naționale. Ne dorim continuarea proiectului si extinderea prin participarea tuturor instituțiilor de cultura din județ. Ne dorim pe cât posibil transformarea lui intr-un adevărat spectacol. Am avut ambitia de a implica elevii si in alt gen de concursuri si activități”.

   

  back